SEE ALSO MY ENGLISH BLOG: "Observations"
Miellyttävä Visuaalisuus
Ihmiset kokevat visuaalisen viestinnän eri tavoin. Saman kulttuurin sisällä värit ja muodot koetaan melko samalla tavalla, mutta eri kulttuurien välillä on jo suuria eroavaisuuksia värien ja muotojen kokemisessa joko turvallisiksi, neutraaleiksi tai hyökkääviksi. Virtuaalisessa nyky-yhteiskunnassamme värien ja symbolien käyttöä on pohdittava tarkasti, usein kansainvälisten kohderyhmien mieltymysten mukaan.
Kulttuurin lisäksi visuaalisuus on yhteydessä matematiikkaan. Tutkittaessa "silmää miellyttäviä" kuuluisia teoksia tai antiikin rakennuksia, niitä yhdistää salaperäinen mittakaava. Niistä löytyy yksi miellyttävyyden kulmakivi: Kultainen Leikkaus, jonka avulla tila jaetaan harmonisiin osiin. Kultainen Leikkaus yksinkertaisesti havainnollistettuna löytyy täältä.
Kun suunniteltavassa tilassa hyödynnetään myös vastakohtaisuuksia, on mahdollista päästä upeisiin, katsojaa miellyttäviin tai provosoiviin elämyksiin. Visuaalisen elämyksen kruunaavat hyvin valitut kuvat tai symbolit, joilla herätetään mielenkiinto ja assosiaatio tuotteeseen, palveluun tai tapahtumaan.
"When I choose a colour it is not because of any scientific theory. It comes from observation and feeling, from the innermost nature of the experience in question."
-Henri Matisse-
Monisäikeinen Aika
It's about time... time is money... time flies... having the time of your life... time is a great healer... times change... time will tell...
Ajan käsitteen hahmottamisessa on huomioitava monet avaruuden lainalaisuudet, hiukkasten, kvarkkien ja atomien ominaisuudet, jotka kaikki liittyvät toisiinsa. Viimeisten vuosikymmenten aikana yleisesti hyväksytyksi käsitykseksi on muodostunut, että kappaleiden massa saa aikaan ajan eli aika-avaruuden kaareutumisen (Yleinen suhteelli-suusteoria, A. Einstein). Yleinen suhteellisuusteoria selittää myös miksi valonsäteet taipuvat massiivisten kappaleiden ympärillä.
Kun haluaa perehtyä uusimpiin käsityksiin ajan kaareutumisesta ja tähän liittyviin teorioihin, kuten aikamatkustamiseen, kannattaa lukea tämä kansantajuisesti kirjoitettu teos: "Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa", Stephen Hawking. Aiheeseen liittyy myös mielenkiintoisesti rakennettu elokuva "Interstellar".
Kun ajatellaan koko maailmankaikkeuden iän mittakaavaa, maa-planeetalla tunnettu ja tallennettu historiamme tuntuu vain sekunnin sadasosan ikäiseltä vuoden mittakaavassa. Ihmiskunnan ajanlasku ja tunnettu kalenterijärjestelmämme ovat kuitenkin tarkkuudessaan pitkällisen tutkimuksen tulosta ja omasta mielestämme huima saavutus sinänsä. Aikojen saatossa jokainen vanha maailmankulttuuri on kehitellyt omaa kalenteriaan perustuen kuun- ja auringonkiertoon sekä tähtien sijaintiin. Gregoriaaninen kalenterijärjestelmä otettiin käyttöön vähitellen valtioiden kompromissina, mutta useat uskontokunnat eivät ole sitä vieläkään hyväksyneet.
www.paulsadowski.com/birthday.as
Mystinen Tulevaisuus
Mieltä avartavista ja hyvin rakennetuista scifi-teoksista (excluding fantasy and war) suosittelen Peter Hamiltonin avaruusoopperaa Pandora's Star. Pandora's Star on scifi-eepoksen ensimmäinen osa, jatko-osan nimeksi on annettu Judas Unchained. Kirjoissa eletään 2300-luvulla planeettojen ja tähti-järjestelmien muodostamassa Commonwealth-yhteiskunnassa.
Lukijalle avartuu hämmentävä tulevaisuudenkuva: miten ihmiskunnan on ollut mahdollista laajentaa reviiriään näin laajaksi yhteisöksi. Mielenkiintoista on, että tuossa valtavan laajassa elinpiirissä ihmismieli ja perusarvot ovat säilyneet samanlaisena vaikka huipputeknologiat ovat mahdollistaneet ihmisen "rejuvenations" eli nuorennusoperaatiot, kuolemanjälkeiset "re-life reconstructions" sekä kehoon integroidut "retinal inserts" eli virtuaaliset kommunikointi- ja apuvälineet. Avaruus-taivalkin taittuu madonrei'issä ja asunnot rakentuvat kasviperäisestä aineesta halutunlaisiksi.
Teoksissa on paljon syvällistä kuvausta tapahtumaympäristöistä ja hahmoista. Tämä auttaa luomaan jännittävän ja mahdollisimman todentuntuisen scifi-elämyksen. Todentuntuisen kuvan maalaaminen meille täysin oudosta maailmasta, uudenlaisista käsitteistä ja tuntemattomien asioiden kohtaamisesta on kunnioitettava saavutus ja varmasti vaatinut melkoisia ponnistuksia kirjoittajalta - mutta kokonaisuus on hieno ja aukoton. Vaikka molempien kirjojen ensimmäisten 300 sivun tapahtumat vaikuttavat aluksi toisistaan riippumattomilta (tapahtumat etenevät näin todellisessa elämässäkin), sinnittely palkitaan tarinan edistyessä. Lukunautintoa lisää laaja scifi-termistö.
Kriitikot ovat antaneet Hamiltonille Englannin parhaan scifi-kirjailijan tittelin. Hamiltonin kirjoja on saatavilla ilmeisesti vain englanniksi.
Lyhyt kuvaus: http://peterfhamilton.wikia.com/wiki/Synopsis_%28CS%29
Arvostelu: http://www.scifidimensions.com/Oct06/commonwealthsaga.htm
Musiikaalinen Luonto
Luonto tuottaa omaa musiikkiaan. Se muodostuu äänistä jotka tarkkaavainen kulkija havaitsee. "Luonnon musiikinlajeihin" kuuluvat mm. veden lorina, lintujen liverrys, uikutus, kukunta ja huhuilu, mehiläisten pörinä, puiden nitinä, lehtien havina, oksien risahtelu, tuulen suhina, salamoiden pauke ja ukkosen jylinä. Näissä äänissä ei ole ihmisen tuottamalle musiikille tunnusomaista rytmiä tai säännönmukaisuutta. Luonnon äänet ovat äärimmäisen yllättäviä, tarkoituksenmukaisia, syvällisiä ja pelkistettyjä. Keinotekoista materiaalia ei löydy.
Luonnossa avautuvassa äänimaailmassa voi kuulla otteita eläinten perustarpeista, säätyypin tuomista muutoksista, kummallisista yhteen-sattumista ja ainutkertaisista tapahtumaketjuista. Äänimaailma muuttuu joka hetki. Juuri kuultu äänikokemus ei saata enää koskaan toistua. On myös hieno elämys huomata kuinka aamuvarhaisen, keskipäivän, iltapäivän sekä illansuun luontoäänet poikkeavat huomattavasti toisistaan. Keskipäivällä on yllättävän hiljaista, se on luonnonkin "siesta".
On tärkeää erottaa aidot, villin luonnon äänet ihmisen tuottamasta taustamelusta. Esimerkiksi mökki-asukkaiden tuottamat äänet, kuten moottoriveneen jurina ja halkojen hakkuu, eivät kuulu luontoon vaikka ne yhdistetäänkin suomalaiseen luonnonläheiseen mökki-idylliin. Ihminen ei oikeastaan kuulu enää luontoon... emmehän enää selviä luonnon armoilla ilman keinotekoisia mukavuksia ja apuvälineitä.
"Luonnon musiikinlajien" ja puhtaiden hiljaisten hetkien kokeminen alkaa jo olla haastavaa Suomessa. Keskellä korpimaisemaakin saattaa kuulla valtatien huminan. Pohjoisemmaksi mentäessä ihmisen tuottamat äänet vihdoin häipyvät ja luonnon äänet alkavat ympäröidä aisteja. Hiljaista erämaata löytyy vielä Kainuusta ja Lapista. Useissa maissa luonnon ääniä ei voi enää lainkaan kokea ilman taustamelua.
Perehtykäämme aina tilaisuuden tullen luonnon tarjoamiin konsertteihin ja nauttikaamme sen ainutkertaisista sinfonioista!